Bedrijfspand verkopen - met en zonder huurder (2024)

Wilt u uw bedrijfspand verkopen? Dan zijn er een aantal keuzes om te maken. Wilt u dit zonder of met een makelaar doen? Overweegt u het pand aan uw kind te verkopen of iemand anders? Denkt u eraan om het pand terug te huren na de verkoop of juist niet? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft over deze verschillende scenario's. Zo lukt het om een weloverwogen beslissing te nemen. We gaan in op de volgende vragen:
  • Hoe verkoopt u uw bedrijfspand (zonder makelaar)?
  • Wat is het verschil met en zonder huurder?
  • Hoe verkoopt u uw bedrijfspand aan uw kind?
  • WIs uw bedrijfspand terughuren mogelijk?
  • Hoe verkoopt u uw bedrijfspand aan uw privé?

Hoe verkoopt u uw bedrijfspand (zonder makelaar)?

Een bedrijfspand verkopen doet u meestal met een makelaar. Deze neemt eigenlijk alles van u over. Zonder makelaar is ook een aantrekkelijke optie. Dit maakt het mogelijk om op allerlei kosten te besparen. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

    1. Waarde bepalen Doe dit met een onafhankelijke taxateur.

    2. Presentatie bedrijfspand – Voor u uw bedrijfspand te koop zet is het noodzakelijk om het bedrijfspand te fotograferen en er een aantrekkelijke beschrijving bij te maken. Doe dit zelf of huur hier een professional voor in. Normaal is dit iets dat de makelaar voor u doet.

    3. Promotie – Er zijn verschillende websites waar u bedrijfspanden te koop aanbiedt. Gebruik de platformen waar u zonder makelaar kunt adverteren.

    4. Bezichtigingen – Zonder makelaar doet u de bezichtigingen zelf. Zorg voor een stukje flexibiliteit bij het plannen van de bezichtigingen en beantwoord vragen van potentiële kopers zo snel mogelijk. Bij een bezichtiging moet het bedrijfspand schoon en netjes zijn.

    5. Onderhandelingen – Heeft u de waarde van uw bedrijfspand bepaald? Neem dit mee in de onderhandeling met een potentiële koper. Probeer realistisch te zijn, soms flexibel en standvastig als een potentiële koper de ondergrens van uw verkoopprijs bereikt.

    6. Notaris – Nu is het tijd om tot een koopovereenkomst te komen. Gebruik hier een standaardmodel voor en schakel een jurist in om dit te controleren. Kies vervolgens een notaris voor de overdracht. De notaris zorgt voor de eigendomsoverdracht en betaling.

Wilt u uw bedrijfspand nog eenvoudiger verkopen én zonder makelaar? Vraag dan een bod op via WoningenVerkopen. Wij doen direct een aantrekkelijk bod op uw bedrijfspand en versnellen daarmee het verkoopproces. Hierdoor hoeft u het bovenstaande stappenplan slechts gedeeltelijk te doorlopen en komt er geen makelaar aan te pas.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw bedrijfspand?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Wat is het verschil met en zonder huurder?

Bij het verkopen van een bedrijfspand zijn er verschillende scenario’s. Tussen verkopen met en zonder huurder zit een verschil. Dit is iets om rekening mee te houden. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen het verkopen van een bedrijfspand met en zonder huurder uitgelicht.

Met huurder
Verkopen met een huurder trekt soms kopers aan door directe huurinkomsten. Tegelijkertijd zijn er beperkingen door het bestaande huurcontract. De waarde laat zich gedeeltelijk door huurcondities bepalen en financieren is complexer door een huurovereenkomst. Net als bij woningen geldt dat de verkoop van een bedrijfspand niets met het huurcontract doet. Dit blijft zoals het is. Een nieuwe koper neemt alle rechten en plichten van de verkoper over.

Zonder huurder
Een leegstaand pand geeft direct beschikbaarheid voor een koper en meer onderhandelingsruimte in de prijs. De staat van het pand heeft invloed op de waarde en financieren is meestal eenvoudiger zonder lopende huurcontracten. Daarnaast is een bezichtiging vaak eenvoudiger te regelen. 

Hoe verkoopt u uw bedrijfspand aan uw kind?

Een bedrijfspand verkopen aan uw kind is eigenlijk hetzelfde als een reguliere verkoop. Start met een gevalideerd taxatierapport om de marktwaarde vast te stellen. Indien uw kind een financiering nodig heeft is dit iets om vooraf te regelen. Vervolgens is er het opstellen van een heldere koopakte en de eigendomsoverdracht via een notaris.

Bedrijfspand (gedeeltelijk) weggeven aan kind
Wees alert op het fiscale gedeelte. Ook bij het (gedeeltelijk) weggeven van een bedrijfspand is het verplicht om overdrachtsbelasting te betalen. Kijk daarnaast naar de schenkingregels op Belastingdienst.nl en raadpleeg een gespecialiseerde boekhouder of accountant om de wet- en regelgeving op te volgen.

Is uw bedrijfspand terughuren mogelijk?

Ja, het is mogelijk om uw bedrijfspand terug te huren na de verkoop. In dat geval verkoopt u uw bedrijfspand en huurt u het vervolgens terug van de nieuwe eigenaar. Deze constructie biedt financiële voordelen voor de verkoper en daarmee is het mogelijk om kapitaal vrij te maken dat vastzit. Een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Huurprijs
    Spreek met de koper een huurprijs af die vergelijkbaar is met bedrijfspanden uit de buurt. Een marktconforme prijs zorgt ervoor dat u een bedrag betaalt dat bij de waarde van het bedrijfspand past.

  • Contractduur en opties tot verlenging
    Zorg voor duidelijke afspraken over de duur van de huurovereenkomst en eventuele opties voor verlenging. Dit voorkomt dat u het bedrijfspand onverhoopt moet verlaten.

  • Onderhoud
    Door financiële beperkingen is bepaald onderhoud misschien uitgesteld. Bespreek met de nieuwe eigenaar hoe dit achterstallige onderhoud wordt aangepakt. Wanneer u uw bedrijfspand verkoopt en vervolgens huurt van de nieuwe eigenaar, is het gebruikelijk dat deze verantwoordelijk wordt voor het onderhoud.

  • Fiscale gevolgen
    Kijk naar de fiscale gevolgen die er zijn bij de verkoop van uw bedrijfspand. Als zijnde verkoper betaalt u geen overdrachtsbelasting, dit doet de koper. Wel kan het zo zijn dat er BTW komt kijken bij de verkoop of dat er sprake is van boekwinst door een verschil in de boek- en verkoopwaarde. Dit is afhankelijk van uw eigen fiscale situatie. Bespreek met uw boekhouder of accountant hoe u hiermee omgaat.

Hoe verkoopt u uw bedrijfspand aan uw privé?

Bij de overdracht van een bedrijfspand vanuit uw onderneming naar uw privévermogen is het essentieel om de huidige marktwaarde te bepalen door middel van een gevalideerde taxatie. De overdrachtsprijs moet kloppen om discussies met de Belastingdienst te vermijden. De eventuele boekwinst die ontstaat door het waardeverschil is belast. Daarnaast bent u overdrachtsbelasting verschuldigd en mogelijk is er ook btw van toepassing. Een bestaande hypotheek op het pand vereist afstemming met de bank en de eigendomsoverdracht moet via een notariële akte geregeld zijn. Gezien de complexiteit en fiscale zaken is het raadzaam om een fiscalist te raadplegen. Zo voorkomt u dat er in de toekomst problemen ontstaan met de Belastingdienst.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!