Huis verkopen tijdens verbouwing, als kluswoning of bouwval

Uw huis verkopen is onder alle omstandigheden een uitdaging. Verkopen tijdens een verbouwing voegt nog meer complexiteit toe. Misschien staat u voor onvoorziene financiële uitdagingen of is uw levenssituatie plotseling veranderd. Wat de reden ook is, de verkoop van een huis dat nog in verbouwing is, roept veel vragen op. Hoe reageren potentiële kopers op een huis dat nog niet 'af' is? Hoe zit het met belastingtechnische zaken? En is het verstandig om naar een opkoper te kijken? Hier duiken we dieper op deze vragen in, zodat u een weloverwogen beslissing maakt over de verkoop van uw huis, zelfs als u midden in een verbouwing zit.

Waarom overwegen huiseigenaren om te verkopen tijdens een verbouwing?

Er zijn verschillende redenen om uw woning te verkopen tijdens een verbouwing. Denk aan financiële druk of onvoorziene kosten die het moeilijk maken om de verbouwing voort te zetten. Het kan ook zo zijn dat uw persoonlijke of professionele situatie veranderd is. En soms starten huiseigenaren het verkoopproces als zij zich realiseren dat de verbouwing niet het gewenste resultaat op zal opleveren of wanneer zij een aantrekkelijk bod krijgen voordat de verbouwing voltooid is.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Wat zijn de voor- en nadelen van verkopen tijdens verbouwing, als kluswoning of bouwval?

Wat uw specifieke reden ook is, het is raadzaam om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Hier gaan we er dieper op in.

Voordelen

De meest voor de hand liggende voordelen:

Zekerheid

Verbouwen geeft veel onzekerheid en u weet niet wanneer de verbouwing af zal zijn. Door uw woning nu te verkopen krijgt u daar een stukje zekerheid voor terug.

Besparen op verbouwingskosten

Lukt het niet meer om de verbouwing te financieren of gebruikt u de verbouwingskosten liever voor iets anders? Door uw woning nu te verkopen is het mogelijk om deze kostenpost een halt toe te roepen.

Financiële flexibiliteit

Heeft u onvoorziene financiële uitdagingen? Dan kan een vroege verkoop enige financiële verlichting bieden door gebonden kapitaal vrij te maken.

Nadelen

De meest voor de hand liggende nadelen:

Perceptie potentiële kopers

Kopers zijn terughoudend of vrezen voor verborgen gebreken bij het kopen van een huis dat verbouwd wordt. Een professionele opkoper kijkt daar wellicht wel doorheen. Dit is iets om rekening mee te houden.

Lagere verkoopprijs

Over het algemeen brengen huizen die volledig gerenoveerd en instapklaar zijn meer op dan huizen die nog in verbouwing zijn. Uiteraard komt dat mede door de verbouwingskosten die er nog te maken zijn. In de praktijk zijn huizen die half verbouwd zijn, slechter te verkopen dan een woning die nog geheel gerenoveerd moet worden. Dit komt doordat banken vaak geen half afgebouwde huizen willen financieren.

Complexiteit onderhandelingen

Er kunnen aanvullende onderhandelingspunten naar voren komen, zoals wie verantwoordelijk is voor het voltooien van lopende werkzaamheden. Maar ook of er garanties kunnen worden gegeven op deels afgerond werk. Maak duidelijke afspraken met elkaar.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting en andere fiscale aspecten?

Overdrachtsbelasting is iets dat de koper van een woning betaalt. Op dit moment gaat dit om 2% voor particulieren die de woning zelf gaan bewonen of 10,4% als de koper het pand niet gaat bewonen. Voor starters tussen de 18 en 35 jaar is er een vrijstelling en onder bepaalde voorwaarden betalen zij geen overdrachtsbelasting.

Verkoopt u uw huis binnen 6 maanden weer na de aankoop? Dan kunt u de overdrachtsbelasting terugvragen. Op alles over overdrachtsbelasting via Belastingdienst.nl is daar meer over te lezen.

Naast overdrachtsbelasting zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Denk aan aftrekposten zoals hypotheekrente of bepaalde financieringskosten. Winst gerealiseerd uit de verkoop van uw huis blijft in Nederland doorgaans onbelast. Meer weten over de overdrachtsbelasting of andere fiscale aspecten? Schakel bij twijfel altijd een belastingadviseur in.

Is het verstandig om een opkoper in te schakelen?

Wilt u uw woning zo snel mogelijk verkopen? Dan bent u sneller van uw woning af met een opkoper. Opkopers kunnen daarnaast vaker de waarde inschatten van een woning welke verbouwd wordt. WoningenVerkopen koopt woningen op waar aan verbouwd wordt. Wij bieden een snelle en eerlijke oplossing, zelfs als u midden in een renovatie zit. Waar traditionele makelaars iets trager schakelen, helpt WoningenVerkopen u door de juiste expertise en een vlotte aanpak. Laat uw gegevens achter via de onderstaande knop, mail naar info@woningenverkopen.nl, of bel met 085 301 32 99.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!