Bouwgrond verkopen als particulier (2024)

Uw bouwgrond verkopen? Op het eerste gezicht kan dit een lastig en lang proces lijken, dit hoeft niet zo te zijn. Het kan als lastig worden ervaren omdat er allerlei aspecten zijn om rekening mee te houden. Dit reikt van juridische en belastingtechnische kwesties tot onderhandelen met een potentiële koper. In dit artikel nemen wij u aan de hand en maken wij inzichtelijk wat er nodig is om de verkoop soepel en winstgevend te laten verlopen.

Wat is het verschil tussen particuliere en zakelijke verkopers van bouwgrond?

Zakelijke verkopers zien bouwgrond als een zakelijke bezitting zonder emotionele waarde. Zij beschikken over een uitgebreid netwerk om de grond aan te verkopen. Dit maakt het voor hen veel eenvoudiger om tot een deal te komen. Een groot voordeel voor particulieren is dat verkoopwinst meestal onbelast is. De Belastingdienst kijkt hier naar alsof u uw beleggingen op de beurs verkoopt. Dit doet u vanuit box 3, waarbij de belasting is gebaseerd op een fictief rendement over uw vermogen en niet op de daadwerkelijk gerealiseerde winst. Bij een zakelijke verkoper is er meestal wel een belastingheffing. Zeker als u in de sfeer van projectontwikkeling verkoopt en er een verband is tussen bepaalde arbeid die hiervoor verricht is. Overleg altijd met een belastingadviseur hoe dit voor uw eigen situatie uitpakt.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het verkopen van bouwgrond?

Er komt van alles kijken bij het verkopen van bouwgrond. Dit zijn de aandachtspunten:

Welke juridische aspecten zijn belangrijk?
Bij de verkoop van bouwgrond is het van belang dat juridische zaken op orde zijn. Allereerst heeft u een correct opgestelde verkoopovereenkomst nodig. Deze legt afspraken tussen koper en verkoper vast en dient als basis voor de latere notariële akte. Vervolgens is er de rol van de notaris. Hij of zij is verantwoordelijk voor het opstellen van de notariële akte en zorgt voor de officiële overdracht van het eigendom. Dan is er de verkavelingsvergunning. Bij meerdere percelen is het noodzakelijk om over een dergelijke vergunning te beschikken voor u bouwgrond verkoopt. Het negeren van deze juridische zaken leidt tot vertragingen, extra kosten of zelfs een annulering van de verkoop. Het is daarom raadzaam om u goed te laten informeren en begeleiden tijdens het verkoopproces.

Welke belastingen moeten worden overwogen?
Bij de verkoop van bouwgrond zijn er ook een aantal belastingen om in overweging te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de belasting op boekwinst (het verschil tussen de verkoop- en balanswaarde) of fiscale verplichtingen rondom het in rekening brengen of betalen van btw. Overweeg om advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Welke financiële overwegingen zijn er?
Daarnaast krijgt u te maken met allerlei kosten bij de verkoop. Vaak gaat dit om makelaarskosten, notariskosten of kosten voor het verkrijgen van noodzakelijke vergunningen. Om onverwachte verrassingen te voorkomen en uw winst te maximaliseren is het verstandig om een gedetailleerd financieel plan op te stellen. Hierin neemt u alle verwachte kosten en inkomsten op. Schakel eventueel een financieel expert in als u er zelf niet uitkomt.

Is het beter om bouwgrond met of zonder makelaar te verkopen?
Een gespecialiseerde makelaar kan u veel werk uit handen nemen, maar het kan ook anders! Bij WoningenVerkopen verkoopt u bouwgrond zonder tussenkomst van een makelaar. Dit bespaart u zowel tijd als kosten. Vraag vrijblijvend een bod bij ons op en ervaar het gemak.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!