Huis verkopen bij dementie (2024)

Het verkopen van een huis is vaak ingewikkelder bij iemand met dementie dan normaal het geval is. Hier laten we zien wat er allemaal bij komt kijken. Een combinatie van emotionele en praktische zaken om mee aan de slag te gaan. Doorloop het onderstaande stappenplan en voorkom dat u iets vergeet.

Hoe bepaalt u de status van een dierbare met dementie?

Voordat u enige actie onderneemt is het cruciaal om te weten waar uw dierbare met dementie zich op medisch en cognitief vlak bevindt. Krijg door middel van een specialist inzicht in de mate van dementie en ontdek of er sprake is van wilsonbekwaamheid. Op Regelhulp.nl over wilsonbekwaamheid ziet u hoe dit precies gaat.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Wat zegt de Nederlandse wetgeving?

Heeft uw dierbare een zorgvolmacht of testament opgesteld? Dit zijn documenten die op eerdere, helderdere momenten zijn opgesteld en van onschatbare waarde zijn bij het nemen van beslissingen. Indien er geen zorgvolmacht is en de betreffende persoon wilsonbekwaam is, kan er tussenkomst van een kantonrechter noodzakelijk zijn om te beslissen over de verkoop van het huis.

Hoe gaat u als kinderen om met de verkoop?

Kinderen kunnen niet zomaar de woning van een ouder met dementie verkopen. In situaties waarin de ouder nog wilsbekwaam is, kan er een notariële volmacht worden opgesteld die hen de bevoegdheid geeft dit te doen. Bij vastgestelde wilsonbekwaamheid is het echter nodig dat een door de kantonrechter benoemde curator of bewindvoerder de financiële beslissingen neemt. Vaak zal de kantonrechter in eerste instantie een familielid als bewindvoerder of curator aanwijzen. Het is essentieel om een jurist of notaris te raadplegen om uw specifieke situatie te bespreken alvorens actie te ondernemen.

Op Notaris.nl over wilsonbekwaamheid is hier ook het één en ander over te lezen.

Waarom is familieoverleg belangrijk voor de verkoop van een huis bij dementie?

Voordat u beslissingen neemt is het raadzaam om met naaste familieleden te zitten en openlijk te discussiëren over de verkoop. Samen weegt u de emotionele en praktische aspecten af.

Hoe bereidt u de verkoop van een woning voor bij dementie?

Besluit u de woning te verkopen? Dan is een ervaren makelaar van onschatbare waarde. Deze helpt u de woning te taxeren en een realistische prijs vast te stellen. Bovendien geeft de makelaar tips om uw woning verkoopklaar te maken. Over kleine reparaties of de inrichting. Dit maakt een groot verschil in het aantrekken van potentiële kopers. Wilt u uw woning zonder de tussenkomst van een makelaar verkopen en hier veel tijd mee besparen? Dan is WoningenVerkopen uw partner. U hoeft de woning niet verkoopklaar te maken en wij brengen er na uw aanvraag direct een bod op uit.

Hoe gaat de onderhandeling en verkoop van een woning in zijn werk bij dementie?

De laatste stap bestaat uit het bekijken van aanbiedingen die u van een opkoper of andere gegadigden gehad heeft. U neemt daar een beslissing over en rondt de verkoop bij een notaris af. 

 

Een woning verkopen is bij dementie geen eenvoudige taak. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan dit proces gelukkig wel soepel en respectvol verlopen. Wij hopen dat deze informatie u helpt in uitdagende tijden.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!