Pensioen Overwaardeplan

Bent u ouder dan 65 jaar? En bent u in het bezit van een eigen huis? Zou u graag ruimer willen leven zonder uw huis te hoeven verkopen? Dan is het Senioren Overwaardeplan een goede oplossing voor u.

U heeft uw hele leven hard gewerkt. Nu is het tijd om te genieten van uw pensioen. Als u een eigen woning bezit, is de kans groot dat u een aanzienlijke overwaarde heeft opgebouwd. U bent rijk in ‘stenen’, maar kunt niet bij dit geld om volop van uw pensioen te genieten. Wij hebben een unieke oplossing gevonden om u tóch toegang te geven tot dit vermogen. Met het Senioren Overwaardeplan krijgt u de overwaarde van uw woning in maandelijkse delen uitgekeerd. Zonder te verhuizen. Deze service is uitsluitend toegankelijk voor huiseigenaren ouder dan 65 jaar.

Lijkt u dit wat? Lees dan verder. Op deze pagina vertellen wij u alles over hoe deze regeling werkt, wie in aanmerking komt en wat de voor- en nadelen zijn. De meest voorkomende vragen worden beantwoordt. Heeft u toch nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Het Senioren Overwaardeplan wordt vaak gebruikt in deze situaties:

 • U wilt ruimer leven tijdens uw pensioen;
 • U wilt een grote aankoop doen;
 • U wilt meer gaan reizen;
 • U wilt graag schulden afbetalen;
 • U vermoedt dat de woningmarkt mogelijk gaat dalen.

Kortom: U begint aan een nieuwe levensfase! Een periode met meer financiële vrijheid waarin u in uw vertrouwde woning blijft wonen en uw pensioen wordt aangevuld met een overwaarde-uitkering. Bent u klaar om de volgende stap te zetten? 

Hoe werkt het?

Niet verhuizen en wel maandelijks meer geld op de rekening? Dan kunt u nu uw huis bij ons aanbieden.

U verkoopt de woning op papier aan ons, maar bent verzekerd van levenslang thuis blijven wonen. Via het Senioren Overwaardeplan wordt de overwaarde in maandelijkse delen aan u overgemaakt, als aanvulling op uw pensioen.

Hoe het werkt is als volgt. Wij nemen het eigendom gedeeltelijk over. U behoudt het juridische eigendom, wat betekent dat u het recht heeft om het huis te gebruiken. Wij nemen slechts het economische eigendom over, en hebben recht op de economische voordelen die uit het huis komen. Pas als u de woning verlaat, gaat het juridische eigendom ook over naar ons.

Het verschil tussen juridisch eigendom en economisch eigendom lijkt ingewikkeld. Echter valt dit best mee. Een juridisch eigenaar heeft recht om het huis te gebruiken. Een economisch eigenaar heeft recht op de economische voordelen die uit het huis komen. Om het verschil uit te leggen, kunnen we dit het beste vergelijken met het huren van een fiets. Een huurder mag de fiets gebruiken en is er ook verantwoordelijk voor gedurende de huur. De huurder is juridisch eigenaar. De verhuurder blijft wel eigenaar van de fiets en is ook economisch eigenaar.

Wij hebben gekozen voor deze constructie, omdat de wetten en plichten van ons en verkoper zo helder kunnen worden vastgelegd. Een onafhankelijke notaris zal ook aanspreekbaar zijn voor het vervullen van vragen.

Het proces is geheel gratis en vrijblijvend. De eerste stappen zien er als volgt uit:

Laat uw gegevens achter. We nemen vrijblijvend contact met u op.

Tijdens een telefonische kennismaking nemen we uw wensen en vragen door. We zullen dan al vaak met een indicatie kunnen komen van de uitkering per maand.

Indien het aanbod u bevalt, komen we graag eens langs om kennis te maken en uw woning te bekijken. We gaan dan pas kijken naar een definitief voorstel.

Het proces is geheel gratis en vrijblijvend.

Schakel eventueel een adviseur in als het niet lukt om deze beslissing zelf te maken of gebruik de deskundige hulp van WoningenVerkopen.  Uiteindelijk zullen wij van WoningenVerkopen ook zorgen voor uitleg via de notaris. Deze controleert onafhankelijk of u goed heeft begrepen waarvoor u tekent. 

Wilt u weten hoe hoog uw overwaarde-uitkering wordt?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Hoeveel geld krijg ik?

De belangrijkste factoren voor de hoogte van dit bedrag is of u de doorbetaling wilt laten plaats vinden aan uw erfgenamen. Afhankelijk van uw situatie keren wij 70% tot 85% van de woningwaarde uit. Wij keren de overwaarde van uw woning uit in maandelijkse uitkeringen tot uw honderdste levensjaar.  Daarnaast maken wij een inschatting over de waardeontwikkeling van uw woning. De ontwikkeling wordt ingeschat op basis van type woning en locatie. Deze twee factoren bepalen de hoogte van de overwaarde-uitkering.

De hoogte van de uitkering is goed uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: U heeft een woning met een waarde €400.000,- . U heeft nog een hypotheek van €100.000,-. Wij nemen 80% van de waarde van uw woning. U ontvangt dan van ons: €400.000,- x 80% – €100.000,- = €260.000,- . Wij keren dit maandelijks aan u uit tot uw 100ste levensjaar. Bent u bijvoorbeeld 70? Dan keren wij het uit in 30 jaar, dus in 360 maanden. U zult dan per maand ontvangen: € 260.000,- / 360 = €722,22 per maand.

Elke woning is anders en vraagt om maatwerk. Om erachter te komen wat wij u kunnen bieden, kunt u het beste vrijblijvend en gratis contact opnemen.

Kom ik in aanmerking?

De meeste huizen zijn geschikt voor het Overwaarde Pensioenplan.

Om te kijken of uw woning geschikt is voor het senioren overwaarde plan, wordt gekeken naar een aantal zaken:

 • Uw leeftijd. U moet tenminste 65 jaar zijn.
 • De leeftijd van uw partner. Indien u een partner heeft moet de jongste tenmisnte 68 jaar zijn.
 • De overwaarde van uw woning. Deze moet tenminste €150.000,- zijn.

Om erachter te komen of uw woning in aanmerking komt, kunt u het beste contact opnemen.

Wat zijn de voordelen van Pensioen Overwaardeplan?

Aan deze constructie zitten de volgende voordelen:

 • Blijf uw leven lang in uw eigen huis wonen.
 • U betaalt geen belasting voor de overdracht van de woning.
 • U krijgt geld om zorgelozer te genieten van uw pensioen.
 • Kosteloos en sneller dan via de makelaar verkopen zonder bezichtigingen.
 • Geen zorgen over woning opknappen of opruimen.
 • Wij ontzorgen u van al het papierwerk.
 • Mochten de vastgoedprijzen in de toekomst dalen heeft u hier geen last van.
 • Het hele proces is voor u geheel gratis en vrijblijvend.

Wat zijn de nadelen van Pensioen Overwaardeplan?

Aan deze constructie zitten de volgende nadelen:

 • Uw huis levert meestal minder op dan verkopen via de makelaar.
 • U moet het onderhoud blijven doen aan uw woning.
 • U blijft uw eventuele hypotheek doorbetalen.
 • U moet uw woonlasten doorbetalen. Dit zijn bijvoorbeeld: de opstalverzekering, WOZ-aanslag en gemeentelijke heffingen.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn eerste uitkering krijg?

Doorgaans kan dit na 2 maanden na het tekenen van onze overeenkomst. Deze twee maanden gebruiken wij voor het inplannen van een makelaar en een afspraak bij de notaris. 

Is er een risico dat WoningenVerkopen niet zal betalen?

WoningenVerkopen is een stabiel bedrijf dat al vele jaren een belangrijke speler in de markt is. Alle afspraken die wij maken – waaronder de overwaarde-uitkering – worden officieel bij de notaris vastgelegd. Dit betekent dat u ons ten alle tijden aansprakelijk kunt houden voor het nakomen van de afspraken.

Indien onverhoopt . Na 3 maanden kunt u WoningenVerkopen in gebreke stellen. Dan zullen er nog 3 maanden zijn voor WoningenVerkopen om de gemaakte afspraken alsnog na te komen. Mocht er niet op tijd worden uitgekeerd na deze periode, dan is al het uitgekeerde geld voor u en zult u gewoon de woning behouden als eigenaar.

Wat zijn de alternatieven?

Het meest voor de hand liggende alternatief voor het verkopen en terughuren van uw woning. Vaak valt dit niet gunstig uit voor ouderen huiseigenaren die nog lang in hun woning willen wonen. Hier kunt u daar meer over lezen: Verkopen en terughuren.

Het is in sommige gevallen mogelijk uw hypotheek te verhogen om uw overwaarde te laten uitkeren. Helaas kan dit proces lastig, tijdrovend en kostbaar zijn. Als uw hypotheek wordt verhoogd betekent dit dat uw maandelijkse hypotheekbedrag omhoog zal gaan. Met de huidige rente kan dat tot onacceptabele woonlasten leiden. Om te beoordelen of u de hogere maandlasten kunt dragen, zal de bank opnieuw naar uw inkomen kijken, waar het pensioen van senioren veelal niet als voldoende wordt geacht. Daarnaast brengt dit proces vaak aanzienlijke tijd en kosten met zich mee. Denk aan het inschakelen van een taxateur (circa €1200,-) en kosten aan de bank (tussen de €1500,- en €2500,-), of eventueel een hypotheekadviseur (kosten circa 1% van de woningwaarde). 

Er zijn wel speciale hypotheken voor ouderen. Dit kan in de vorm van een opeethypotheek of een seniorenhypotheek. Bij de opeethypotheek is het verplicht om eerst uw hypotheek af te lossen. Banken zijn er tegenwoordig niet zo welwillend in om u met een opeethypotheek te helpen. Meer kunt u er over lezen op deze website: https://www.vanbruggen.nl/hypotheekadvies/hypotheekvormen/opeethypotheek

Bij de seniorenhypotheek wordt gekeken hoeveel ruimte u heeft in uw pensioen. Daarom kan de hoogte ervan vaak tegenvallen. 

Uw woning aan de ABN AMRO, Rabobank, ING of een andere Nederlandse bank verkopen is niet mogelijk. Bij WoningenVerkopen kopen wij uw woning wel over. Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.

 

Wilt u weten hoe hoog uw overwaarde-uitkering wordt?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Samenvatting

 • Het Senioren Overwaardeplan is een oplossing voor oudere huiseigenaren om hun overwaarde in delen uitgekeerd te krijgen, terwijl ze thuis blijven wonen.
 • Het plan houdt in dat wij van WoningenVerkopen het economische eigendom van de woning overnemen, terwijl de huiseigenaar het juridische eigendom behoudt. De huiseigenaar kan zo thuis blijven wonen en een maandelijkse uitkering ontvangen.
 • Geschikte situaties voor deze constructie zijn onder andere pensionering, schulden afbetalen, reizen, grote aankopen, ruimer leven of anticiperen op een mogelijk dalende woningmarkt.
 • Voordelen zijn onder andere het blijven wonen in de eigen woning, financiële vrijheid creëren zonder te hoeven verhuizen en tijdens het leven vermogen kunnen delen met uw naasten.
 • Nadelen zijn onder andere een mogelijk lagere opbrengst dan bij verkoop via een makelaar en doorlopende woonlasten.
 • Alternatieven zijn herfinancieren bij een bank, opeethypotheken of seniorenhypotheken, maar dit is vaak een lastig, tijdrovend en kostbaar proces met minder kans van slagen voor senioren vanwege de inkomens-eis.
 • Nederlandse banken zijn niet in staat om uw huis over te kopen, WoningenVerkopen biedt deze zekerheid wel.
 • Het proces voor de Overwaarde-uitkering via Woningenverkopen.nl is volledig kosteloos en vrijblijvend tot het moment van tekenen.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!