Huis verkopen en terughuren in 2024

Verkopen en terughuren is een constructie waarbij u uw woning verkoopt en blijft wonen in uw eigen woning. Wilt u in uw huidige woning blijven? Maar wel de overwaarde verzilveren? Dan is dit mogelijk een goede oplossing. Terughuren van uw woning kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. Dit bepaalt u zelf. In dit artikel leest u alles over het verkopen en terughuren van uw woning.

Huis verkopen en (tijdelijk) terughuren? Niet de stress van verhuizen en blijven genieten van het huis. Het lijkt heel aantrekkelijk. Toch is het goed om u even in te lezen. Zo ontdekt u wat er gebeurt als er direct een som geld vrij komt. 

Hier gaan wij in op al uw vragen. Wij laten zien welke voor- en nadelen er zijn. Welke alternatieven er voor verkopen en terughuren zijn. Welke ervaringen er van anderen zijn. En hoe het precies werkt.

In de volgende situaties komt deze constructie veel voor:

 • Na een scheiding. U weet niet wat de toekomst brengt.
 • U gaat met pensioen en heeft direct geld nodig.
 • U gaat in de toekomst emigreren.
 • U heeft een nieuwe woning gekocht en wilt af van twee hypotheken.
 • U vermoedt dat de woningmarkt momenteel erg hoog staat en mogelijk naar beneden gaat.

Kortom! U gaat naar een nieuwe levensfase. Een periode waarin u nog (tijdelijk) in uw woning blijft en een hoger spaarsaldo gewenst is. Bent u er klaar voor om de volgende stap te zetten? Dan is uw huis vast verkocht en hoeft u straks alleen de huur nog op te zeggen. Dit geeft veel rust.

Hoe werkt het?

Niet (direct) verhuizen en uw huis wel verkopen? Huur uw huis dan (tijdelijk) terug. Met het geld dat u krijgt, doet u simpelweg waar u zelf zin in heeft.

Voor het zover is… 

Denk er goed over na wat u belangrijk vindt. Dit maakt het verkoopproces eenvoudiger. Zowel voor uzelf als de opkoper van uw woning. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan en overhaast niets. Denk er rustig over na wat u precies wilt en kom daarna in contact met een opkoper zoals WoningenVerkopen om de details te bespreken.

Wij doen dit volgens het onderstaande proces:

Laat uw gegevens achter. We nemen vrijblijvend contact met u op.

Tijdens een telefonische kennismaking nemen we uw wensen en vragen door. We zullen dan al vaak met een indicatie kunnen komen van de verkoopprijs en huur.

Indien het aanbod u bevalt, komen we graag eens langs om kennis te maken en uw woning te bekijken. We gaan dan pas kijken naar een echt voorstel.

Het proces is geheel gratis.

Uw hypotheek is gedeeltelijk al afbetaald en de kans is groot dat u uw woning veel goedkoper gekocht heeft dan deze nu waard is. Het is dan ook logisch dat uw huur waarschijnlijk hoger is dan de hypotheek die u op dit moment betaalt. Dit hoeft niet erg te zijn. Zeker als de verkoop van uw woning een probleem oplost.

U kunt immers gewoon in uw eigen woning blijven wonen onder een huurcontract. Het enige verschil is dat een belegger de eigenaar van uw woning is. Denk er goed over na of u een huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd af wilt sluiten. Dit heeft invloed op de verkoopprijs van uw woning en de termijn waarop u in de woning blijft wonen.

Schakel eventueel een adviseur in als het niet lukt om deze beslissing zelf te maken of gebruik de deskundige hulp van WoningenVerkopen. Daarnaast zijn er via het internet veel ervaringen te vinden.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Welke huizen zijn geschikt?

De meeste huizen zijn geschikt voor verkopen en terughuren…

Vanaf 1 januari 2022 kan het echter zo zijn dat uw woning onder de opkoopbescherming valt. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar op te kopen zijn voor de verhuur. Dit geldt vooral in grote steden en bij nieuwbouw. Geldt de opkoopbescherming voor uw woning? Dan is het niet mogelijk om uw woning te verkopen en terug te huren. De regels van opkoopbescherming zijn regionaal erg verschillend. Ook in grote steden worden wijken vrijgesteld. Daarnaast is verkopen en terughuren in sommige steden weer vrijgesteld van de opkoopbescherming. 

Naast wet- en regelgeving speelt ook de aantrekkelijkheid van uw woning een rol. Is het een aantrekkelijk beleggingsobject? Een woningwaarde tot €400.000,- is in de regel het meest interessant voor een opkoper. Deze woningen zijn gemakkelijker te verhuren en daardoor ook eenvoudiger te financieren voor een investeerder. Daarnaast is de huur bij dit soort woningen beter te betalen dan in een andere prijsklasse. Hierdoor is verkopen en terughuren een realistische optie voor beide partijen. Boven deze waarde is de huur vaak (te) hoog.

Tot slot heeft de locatie van uw woning invloed. Tot voor kort waren vooral steden interessant voor beleggers. Echter zien wij steeds meer vraag ontstaan, juist buiten steden. Elke woning is anders en vraagt om maatwerk. Om erachter te komen of uw woning interessant is, kunt u het beste contact opnemen.

Voordelen van huis verkopen en terughuren

Aan deze constructie zitten de volgende voordelen:

 • Blijf in uw eigen huis wonen. Wilt u later alsnog verhuizen? Dan bepaalt u zelf wanneer u opstapt en het huurcontract opzegt. Maak hier afspraken over met de opkoper.
 • Geld voor uw woning om iets anders mee te doen.
 • Kosteloos en sneller dan via de makelaar verkopen. Bezichtigingen zijn er niet.
 • U hoeft geen onroerendezaakbelasting (OZB) meer te betalen.
 • Woning opruimen en schoonmaken hoeft niet.
 • U hoeft de woning niet meer te onderhouden. Dat wordt voor u gedaan. Net als dure reparaties of het vervangen van de cv-ketel.
 • Achterstallig onderhoud pakt de opkoper meestal voor u op. Dit gaat in samenspraak.
 • De opkoper regelt al het papierwerk. De notaris is er als poortwachter en legt precies uit waar u volgens het Nederlandse recht voor tekent.
 • U bent als particuliere verkoper en huurder uitstekend beschermd door de Nederlandse Huurwet en er is altijd ondersteuning of bemiddeling mogelijk via de Huurcommissie. Daarnaast is het eenvoudig om het huurcontract op te zeggen. Dit doet u met een aangetekende brief.

Nadelen van huis verkopen en terughuren

Aan deze constructie zitten de volgende nadelen:

 • Het verkopen en terughuren van een huis levert meestal minder op dan traditioneel verkopen via de makelaar.
 • U betaalt meestal een hogere huur dan wat u in een normale situatie aan hypotheeklasten betaald.  
 • Uw spaartegoeden nemen toe waardoor u wellicht vermogensbelasting gaat betalen. 
 • Indien u een recht op een uitkering heeft, kunnen er kunnen consequenties zijn op de hoogte van uw uitkering.

Welke vaste lasten veranderen er als u huurder wordt?

Iedere situatie is anders. Hieronder vindt u een overzicht van wat er verandert als u uw woning verkoopt en terughuurt.

Maandelijks betaalt u uw hypotheekrente en aflossing. Bij een huurwoning is er een maandelijks huurbedrag en vallen de hypotheeklasten volledig weg. Voor de verkoop van uw woning spreekt u het huurbedrag af met de opkoper. Jaarlijks is er volgens Nederlands recht een indexatie.

Gas, water, licht en internet betaalt u zelf en dat blijft zo.

Gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting betaalt u zelf en dat blijft zo.

Overwaarde van uw huis hoger dan €53.100? Dan bepaalt de gemeente of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Indien daarvan sprake is wordt de bijstand in beginsel als een – op een later moment terug te betalen lening – verstrekt. De gemeente kan tot zekerheid van de terugbetaling van de bijstandslening een krediethypotheek op het huis afsluiten. Dit geldt bij woningbezit. Heeft u na de verkoop van uw woning meer dan €12.590 spaargeld? Dan vervalt uw recht op een bijstandsuitkering. Vanaf nu voorziet u met eigen spaargeld in het levensonderhoud.

Groot onderhoud is voor de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel.

De VvE-bijdrage mag een verhuurder niet aan u doorbelasten. Dit is bij de verkoop van uw woning iets dat de opkoper betaalt. Deze kosten zijn vanaf nu in uw huur verwerkt.

Betaalt u belasting bij de verkoop van uw woning?

Het is een misverstand dat u belasting betaalt over de verkoopwinst van uw woning. Over een waardestijging van uw woning betaalt u 0% belasting. De Belastingdienst rekent in 2024 over spaargeld beperkt belasting: de eerste €57.000,-, of voor fiscaal partners tot €114.000,- , is vrijgesteld. Daarna zult u een fictief rendement moeten betalen. Meer kunt u hierover lezen op deze pagina van de belastingdienst

Is er een alternatief?

Voor het verkopen en terughuren van uw woning zijn er een aantal alternatieven.

Het meest voor de hand liggende alternatief voor het verkopen en terughuren van uw pand:

Het is mogelijk om uw woning te herfinancieren bij een bank. Dan krijgt u de overwaarde terug en niet de gehele waarde van uw woning. Dit betekent dat u een nieuwe hypotheek afsluit. Hier gaat tijd overheen en dit neemt kosten met zich mee. Het huis blijft in dat geval uw bezit. Dit noemt men soms een opeethypotheek. Waarbij u de waarde van uw woning letterlijk opeet. Toch is het verplicht om ook deze hypotheek uiteindelijk af te lossen. Banken zijn er tegenwoordig niet zo welwillend in om u met een opeethypotheek te helpen.

Woning aan de bank verkopen? Uw woning aan de ABN AMRO, Rabobank, ING of een andere Nederlandse bank verkopen is niet mogelijk. Bij WoningenVerkopen kopen wij uw woning wel over. Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.

Samenvatting

 • Denk vooraf goed na over de gewenste verkoopprijs, het huurbedrag en hoelang u terug wilt huren. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om tot een overeenkomst te komen. Zowel voor uzelf als voor de opkoper. 
 • Uw huis verkopen en terughuren is niet de meest lucratieve manier om van uw huis af te komen. Toch biedt het u wel veel gemak en voorkomt het de stress die bij een normale verkoop en verhuizing komt kijken. Dit blijkt ook uit de ervaringen die u via het internet leest.
 • Maak een rekensommetje waarin u uw kosten en besparingen optelt. Zo hoeft u geen onderhoudskosten of VvE-bijdrage meer te betalen na de verkoop van uw woning.
 • Wilt u uw woning verkopen? Bepaalde woningen zijn aantrekkelijker als beleggingsobject dan anderen. Dit heeft invloed op de verkoopprijs van uw woning.
 • Vanaf 1 januari 2022 geldt er opkoopbescherming voor sommige woningen. Is dit van toepassing? Dan is uw woning ongeschikt voor de verkoop en terughuur.

Wilt u een indicatieve verkoop en huurprijs voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!