Huis verkopen bij overlijden (2024)

Het overlijden van een dierbare is een emotioneel en uitdagend moment. Naast het rouwproces zijn er ook zaken om te regelen zoals de verkoop van een woning. Dit kan als een enorme last voelen. Hier bieden we een heldere leidraad om u te informeren over de mogelijkheden en gangbare procedures rondom het verkopen van een huis nadat uw dierbare overlijdt.

Wie zijn de erfgenamen?

Erfgenamen zijn personen of entiteiten die gerechtigd zijn tot het vermogen van een overledene. Wanneer iemand overlijdt, wordt zijn of haar nalatenschap verdeeld onder de erfgenamen. Dit is vastgelegd in een testament of gebeurt volgens de wettelijke verdeling. De wettelijke erfgenamen zijn onder andere de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Als deze er niet zijn, komen verdere familieleden zoals ouders, broers en zussen of hun afstammelingen in aanmerking.

Wilt u weten wat u krijgt voor uw woning?

Voer uw postcode in en ontvang een gratis indicatie!

Wat is de rol van erfgenamen bij de verkoop?

Wanneer een woning deel uitmaakt van een nalatenschap, zijn erfgenamen bevoegd om beslissingen te nemen rondom deze woning, inclusief de verkoop ervan. Alle erfgenamen moeten in principe akkoord gaan met de verkoop en voorwaarden, tenzij anders bepaald in een testament of onderlinge afspraken. Het is raadzaam om gezamenlijk te beslissen en daarmee mogelijke geschillen te voorkomen.

Wat is de rol van de partner?

Er kan sprake zijn van een partner die langer doorleeft. De rechten van de partner hangen af van een aantal zaken. Denk aan:

  1. Geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen zonder kinderen: de partner zal dan het huis erven.

  2. Geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen met kinderen: De kinderen zullen het deel van de woning erven. Echter kan worden vastgelegd dat de langstlevende wel het vruchtgebruik krijgt over de woning. Dit wil zeggen dat de woning pas overgaat naar de kinderen indien de langstlevende de woning verkoopt of sterft.

  3. Samenwonend, zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk, zonder kinderen. Het is hier bepalend of jullie beide eigenaar zijn. Is dit zo? Dan zal de langstlevende de helft van de woning moeten afstaan aan erfgenamen of de erfgenamen moeten uitkopen. Ook kunnen er contracten zijn gemaakt over vruchtgebruik. Zie hiervoor ook punt 2.

  4. Samenwonend maar niet getrouwd of geregistreerd partner en met kinderen. De kinderen zullen dan het deel van de woning erven van degene die overlijdt. De langstlevende zou wel de kinderen kunnen uitkopen. Daarvoor moet een overeenkomst komen met de kinderen.

  5. Alleenstaand en zonder kinderen. Wettelijk is vastgelegd in welke volgorde de erfenis vastligt:
   • Ouders
   • Broers en zussen
   • De kinderen van je broers en zussen
   • Grootouders
   • Ooms en tantes
   • Neven en nichten

  6. Alleenstaand en met kinderen: ieder kind heeft recht op een gelijk deel van de woning.

Hoe verkoopt u een woning?

U kunt uw woning verkopen door middel van een makelaar. Dit is een langer proces. Iin totaal duurt dit ongeveer 6 maanden. Het proces zal er zo ongeveer uit zien: 

  1. Waardering –  Bepaal de waarde van de woning door een taxatie. 

  2. Verkoopklaar maken – Zorg dat de woning er netjes en verzorgd uitziet. Dit zal de verkoop bevorderen. Voor de beste prijs zult u de woning goed toonbaar moeten maken. Gebreken moeten worden hersteld en de woning met deels leeg worden gehaald om de ruimtes goed te tonen. 

  3. Makelaar inschakelen of opkoper – Een makelaar adviseert over de verkoopprijs en helpt bij het vinden van potentiële kopers. U zou ook een opkoper zoals WoningenVerkopen in kunnen schakelen. Daarmee verkoopt u een woning veel sneller.

  4. Onderhandeling – Als iemand geïnteresseerd is volgen er vaak onderhandelingen over de verkoopprijs.

  5. Koopcontract – Wanneer er overeenstemming is, wordt een koopcontract opgesteld en ondertekend.

  6. Overdracht – De eigendomsoverdracht vindt plaats bij de notaris, waarbij de koopsom wordt betaald en de sleutels overhandigd.

Er is ook een optie om de woning te verkopen aan een opkoper. Wij van WoningenVerkopen kunnen de woning kopen in een snel en moeiteloos proces. WoningenVerkopen koopt elke woning in elke staat. Tevens is het mogelijk om de woning te laten leeghalen. Het proces ziet er alsvolgt uit:

  1. Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld binnen 24 uur. 
  2. We nemen uw woning telefonisch door. De kenmerken van de woning en uw wensen zoals de datum van passeren.
  3. U ontvangt telefonisch een indicatief bod.
  4. Indien u akkoord bent komen wij graag langs voor een bezichtiging.
  5. We tekenen het koopcontract en de woning is verkocht.

Welke belastingen zijn er na de verkoop van een woning?

Na de verkoop van een woning kunnen er verschillende belastingen van toepassing zijn, afhankelijk van de specifieke situatie en het land waar de woning verkocht wordt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Overdrachtsbelasting – Dit wordt geheven bij de verkoop van onroerend goed en is een percentage van de verkoopprijs. De koper betaalt dit.
  • Erfbelasting – Als een woning is verkregen door een erfenis, kan er afhankelijk van de waarde en de relatie tot de overledene erfbelasting verschuldigd zijn.
  • Inkomstenbelasting – Soms kan de verkoopopbrengst van een woning worden beschouwd als inkomen en belastbaar zijn. Dit is vooral het geval als u er zelf veel tijd aan besteed heeft en de winst voortkomt uit uw eigen inbreng van arbeid.
  • Vermogensbelasting – Deze belasting wordt geheven over uw bezit. Voordat de woning is verkocht wordt deze berekend over de WOZ-waarde van de woning. Nadat deze is verkocht wordt deze berekend over het bedrag dat op de bank staat. Hier leest u meer over op de website van de Belastingdienst.

Raadpleeg eventueel een belastingadviseur om inzicht te krijgen in de belastingverplichtingen die op uw situatie van toepassing zijn.

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!

VERKOOP RAZENDSNEL UW WONING

Verkoop uw huis snel aan WoningenVerkopen. De betrouwbaarste partij die u zich kan wensen.

Vul het contactformulier in en ontvang een gratis taxatie en bod. Wat uw verkoopreden ook is, in 7 dagen kan alles geregeld zijn!

Lees onze reviews!

Ontvang een vrijblijvend bod voor uw woning!